Update 20 september 2023:

Geuroverlast bij een Zweedse mestvergister

VH Biogas exploiteert een kleine mestvergister in Vårgårda, Zweden. Het is een coöperatie tussen een aantal boeren die hun mest samen met een GFT fractie opwaarderen tot biogas. De klant heeft zich bij Centriair gemeld omdat zij klachten over geurhinder ontvingen van omwonenden. Zonder het oplossen van het geurprobleem zouden de autoriteiten vergunningen intrekken waardoor de continuïteit van dit bedrijf in het geding kwam.

De oorzaak van het geurprobleem

Na onderzoek bleek als snel dat de geuremissie met de hoogste concentratie van de hygiënisatietanks afkomstig was. Deze tanks worden gebruikt om de mest en de bijproducten te hygieniseren en de bacteriën en ziektekiemen te doden. VH Biogas maakt gebruik van 3 IBC containers als hygiënisatietanks. Ze worden gebruikt in een continue cyclus: een tank wordt gevuld op het moment dat de andere, reeds gehygiëniseerde tank wordt geleegd terwijl de derde tank gehygiëniseerd wordt op een temperatuur van ongeveer 60 graden.

De geuremissie komt uit de aanzuigpunten boven de tanks. Hier ontsnapt de geur door een lage luchtstroom met een temperatuur varierend van 40-60 graden. De geuroverlast wordt veroorzaakt door zeer hoge concentraties H2S in de emissie.

 Centriair oplossing

Centriair heeft het geurprobleem weten op te lossen door de inzet van een DEO 100 Lenta. Dit is een elektrisch gevoede katalytische oxidator waarmee alle vluchtige organische stoffen (VOS) worden geoxideerd en dus afgebroken. De DEO 100 Lenta heet een capaciteit van maximaal 100m3/h. Voor deze toepassing is dit ruim voldoende omdat enkel de lucht uit overdruk in de hygiënisatietanks bewerkt hoeft te worden.

De DEO 100 Lenta is verder voorzien van OPS beveiliging tegen oververhitting en een beluchtingsklep voor het toevoegen van frisse lucht. Deze voorzieningen werken samen om oververhitting van de installatie als gevolg van de hoge concentraties H2S te voorkomen. Om te voorkomen dat de gassensor van de OPS beveiliging niet beïnvloed wordt door vocht, worden twee IBC-tanks in serie voor de DEO geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het vocht in de warme luchtstroom nog vóór de gassensor wordt gecondenseerd.

De uitgaande lucht van de DEO 100 Lenta wordt afgevoerd door een kleine geïsoleerde schoorsteen. Het geheel is voorzien van een omkasting (niet afgebeeld) om de installatie te beschermen tegen weersinvloeden.

Het resultaat

VH Biogas heeft de DEO 100 Lenta begin mei 2022 in gebruik genomen. Sinds die tijd is het geurniveau op de site is aanzienlijk verminderd. “Het resultaat was ver boven mijn verwachtingen – ik had niet gedacht dat de oplossing zo’n impact zou hebben op de geur rond de plant” aldus de klant.

Met de Centriair oplossing heeft VH Biogas de geuroverlast voor haar eigen medewerkers alsook voor omwonenden verholpen en heeft het haar productie in Vårgårda, Zweden veilig gesteld.

Over Centriair

Centriair ontwikkelt, produceert en levert installaties voor geurbestrijding en VOC reductie in verschillende industrieën. Het bedrijf is opgericht in 2007 en is gevestigd in Göteborg, Zweden. De aangeboden technieken zijn modulair leverbaar voor zowel alleenstaande units of volledig geïntegreerde systemen. De technieken zijn technisch bewezen in de praktijk en hebben hun effectiviteit aangetoond. De oplossingen zijn duurzaam, maken geen gebruik van fossiele brandstoffen en kennen een hoge betrouwbaarheid. Centriair kan hierdoor harde garanties afgeven op de werking van haar systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *